Rozhovor s trénerom A-mužstva po jesennej časti 2018/9

Rozhovor s trénerom A-mužstva 

Tréner A-mužstva Milan Krivoš prišiel do mužstva pred sezónou 2017/8 keď nahradil Petra Kubáčáka položili sme mu 10 + 3 otázok.

01.Pán tréner môžete sa nám predstaviť ?

Rok narodenia 1978, futbal som začal hrávať v 9 rokoch, malo to krátke trvanie v tej dobe bola priorita kostol u rodičov. K futbalu som sa vrátil až v 13 rokoch. Prevažnú časť futbalovej kariéry som strávil v Černovej /krátke anabázy v Ružomberku v staršom doraste 1 rok a súčasne muži ružomberského „B“ v Ľubochni 3 zápasy, Švošov – 1 rok, Ludrová – 2,5 roka/. Trénerskú kariéru som začal veľmi mladý, už v dorasteneckom veku som trénoval žiakov – sezóna 1996/1997, postupne dorast a dospelých v Černovej. Medzi hráčske osobné úspechy patria zápasy za „B“ mužstvo Ružomberka, postup do 4.ligy v Černovej a účasť v Slovnaft Cupe proti Dukla Banská Bystrica, medzi trénerské sa radia 3 tituly v rade z toho 2 s dorastom 2003/2004, 2004/2005 historicky do 4.ligy a následne s dospelými v Černovej 2005/2006 do 5.ligy. V roku 2004 som získal aj ocenenie „Tréner roka v kategórii dorast LFZ“, čo bola hlavne zásluha kádra, ktorý som mal vtedy k dispozícii.

02.Prečo ste sa rozhodli pre trénovanie v Hrboltovej, keď ste prevzali trénerské žezlo v Hrboltovej plánovali ste byť hrajúcim trénerom ?

Prvý kontakt s Hrboltovou bol telefonický od Emila Lauka. Pamätám si na to celkom dobre. Hľadal a ponúkal som mu rôzne mená trénerov. Následne som získal informácie o pomeroch v družstve od Mareka Šrámeka a nechal sa prehovoriť. Možno, v podvedomí, som si chcel dokázať, či viem pracovať aj s hráčmi, ktorých som nepoznal. Určite som nemal v pláne byť hrajúcim trénerom, moja dohoda znela, že v čase, keď nebudem mať povinnosti ako delegát LFZ, budem nápomocný na tréningoch a hlavne domácich stretnutiach v spolupráci s Marekom Šefrankom. Hrajúcim trénerom som sa stal prvýkrát nedobrovoľne, keď na dohrávku do L. Lúžnej sme vycestovali 12-ti. Odvtedy sa tento trend stal viackrát, no pravdupovediac by som bol rád, ak by to nebolo potrebné.

03.Aký štýl hry vyznávate ?

Som zástancom kondičného a kombinačného futbalu, s rôznymi variantmi rozostavenia. Nemám špeciálny variant. Treba sa prispôsobiť hráčom, ktorých máme k dispozícii. Najobľúbenejší ale 4-2-3-1. Ľudia si radšej pozrú útočný futbal a aj keď je hra postavená na 1 útočníkovi, dá sa hrať útočne. Dôležité je, koľkí sa zapoja do akcie.

04.Aký vzťah s hráčmi si budujete, čo od nich vyžadujete ?

Keď som prišiel, vyžadoval som disciplínu a bojovnosť jeden za druhého. Dohodli sme si pravidlá a šli sme podľa nich. Točili sme zostavu a fungovalo to. Nie som typ človeka, ktorý si zakladá na vykaní. Už pri mojom príchode, nakoľko som si s niektorými tykal a inými nie, som postavil hráčov do situácie, že si môžeme tykať, aby boli všetci na rovnakej úrovni. Už závisí od osobnosti hráča, kto sa k tomu ako postaví. Pre mňa je dôležité, aby hráč fungoval v zápase ako charakter – správal sa tak , hral ako vyžadujem.

05.Ako vnímate, že A-mužstvo hráva domáce zápasy na neutrálnych ihriskách (vzhľadom na prebiehajúcu rekonštrukciu) ?

Situáciu okolo ihriska beriem ako vec, o ktorej sme vedeli a musíme sa s tým vysporiadať. Samozrejme, nečakal som, že sa to natiahne až takto. Každé mužstvo by najradšej hralo doma, kde pozná prostredie. Hráči to majú v podvedomí, aj tí, ktorí si to nechcú pripustiť. Striedanie ihrísk nepomáha nikomu, ale problém ja cítim hlavne v tom, že tréningy boli na umelej tráve a hrali sme na prírodnej. Predsa, ten odpor je na umelej tráve malý a ma prírodnej sme to veľmi cítili čo sa týka kondície.

06.Počas sezóny odišiel Marek Šrámek bol jeho odchod nevyhnutný ?

Situácia sa vyvinula tak, že v danom momente to bolo to najrozumnejšie riešenie. Prejavy správania boli škodlivé pre náš tím. Pravdepodobne potreboval aj on zmenu, dostal sa do nového prostredia kde je asi spokojný, darí sa im. Prajem mu len to dobré, v prípade že sa rozhodne vrátiť, ja s tým určite problém nemám. Týkalo sa to správania nie futbalovej kvality. Či a kedy sa vráti, je určite na ňom samotnom.

07.Ako hodnotíte doterajší priebeh sezóny, v čom je táto jesenná časť inakšia ako minuloročná ?

Po práve skončenej jesennej časti prevládajú u mňa skôr negatívne pocity. Som sklamaný. Po dobrých výsledkoch a umiestnení v minulej sezóne prevažná väčšina hráčov si asi myslela, že to bude pokračovať aj naďalej. Nemali sme letnú prípravu, už turnaj v Likavke veľa napovedal. Úvod sezóny a hlavne debakel v Liptovskom Jáne nám otvorili všetkým oči. Až v polovici augusta sme začali s tréningami. Pokiaľ sme niečo natrénovali, body nám ľahko unikali. Celkove som narátal 15 ľahko stratených bodov. V porovnaní s minulou sezónou je tu fakt, že kým tú minulú sme zápasy rozhodovali v 2.polčase, teraz jednoznačne kondične nestíhame. Čiže kondíciu nemáme. Druhý faktor je strelecká úspešnosť, tá bola priam mizivá. Ak k tomu prirátame slabú formu hráčov, ktorí nás ťahali a posledný faktor t.j. dochádzka na zápasy /z 22 hráčov len 6 mali viac ako 880 min/, stále iné zloženie zostavy, máme spomenuté všetky aspekty toho, prečo sa nachádzame takmer na dne tabuľky. Potrebovali by sme kombináciu dochádzky P. Bistiaka, spoľahlivosti J. Švidroňa, futbalové myslenie L. Frola a počet gólov P. Sokola. Sezóna pre nás skončila podobným zahanbujúcim debaklom v Beňadikovej, ako sme ju začali v Liptovskom Jáne.

08.Ako si predstavujete zimnú prípravu, máte aj potencionálne vyhliadnuté posily ?

Momentálne si dávam regeneráciu na 3 týždne, počas nich určite absolvujem stretnutie s vedením klubu a budeme sa rozprávať aj o tom ako ďalej. Ak nebudú platiť pravidlá, nebudem to siliť. Dohodneme si veci, na ktorých musíme pracovať. Reč bude určite aj o predstave kádra. Hráči musia chodiť s presvedčením, že ich futbal baví a nie z donútenia. Čaká nás Pohár LFZ, ešte presne neviem v akých termínoch bude prebiehať. Tomu podriadime aj prípravu, ale bez ochoty hráčov si môžete plánovať čo chcete. Ostáva veriť, že jesenná časť bude na veľmi dlhý čas zabudnutá.

09.Aké sú plány na zvyšok sezóny ?

V jarnej časti nás čaká tvrdý boj o záchranu, i keď tento pojem sa ťažko počúva. Spolu so Stankovanmi sme jediní zástupcovia ružomberského okresu a to bude cítiť. Naše výkony musia ísť podstatne hore. Som presvedčený, že patríme určite vyššie v tabuľke ale o postavení v nej rozhodujú výsledky na ihrisku.

10.Aký máte vzťah s vedením klubu ?

Vzťah s vedením klubu je z mojej strany bezproblémový. Vzhľadom na fakt, že chod klubu visí na dvoch ľuďoch, veci sa pohli smerom k lepšiemu. Snažia sa zabezpečiť klub materiálne, ekonomicky a zlepšuje sa aj infraštruktúra. Na moje prekvapenie, v čase keď mnohé kluby majú obrovské problémy s hráčmi, tu ten problém nie je. Aj napriek tomu, že tu hrajú chalani za jedlo a naturálie. Aj touto cestou im treba poďakovať za prácu, ktorú odvádzajú.

Bonusové:

11.Popri trénovaní stíhate aj prácu delegáta v čom je špecifická táto práca?

Pracovať s rozhodcami, pripraviť ich na stretnutie, hráčov a divákov je veľmi zaujímavá práca. Vysporiadať sa s tlakom okolia nie je vždy jednoduché. Niekedy cítim, že pod väčším tlakom ako rozhodcovia som ja. Stredobodom pozornosti je vždy rozhodca a delegát. Po zápase mám rovnakú radosť zo zvládnutého stretnutia ako pri víťazstve svojho mužstva. Situácia sa komplikuje tým, že rozhodcovia sa aj na mňa pozerajú inak. Môžem doplácať na správanie mojich zverencov, musím si dávať pozor aj na vlastné vyjadrenia. V čase kolízie stretnutí mi robí problém hlavne neúčasť asistenta trénera. Túto otázku budeme musieť tiež vyriešiť.

12.Nerozmýšľali ste nad prácou rozhodcu ?

Musím priznať, že aj s touto otázkou som sa už stretol. Už na začiatku som ale uvažoval o práci delegáta. Ak by vtedy nebola možnosť stať sa delegátom, možno by som dnes pobehoval aj v rozhodcovskom drese.

13.Viete nám prezradiť aké máte športové plány do budúcna ?

Nerozmýšľam ďaleko dopredu. Riešim situácie za pochodu. Neviem ani to, čo bude o pár dní. Z minulosti viem, že po ukončení pôsobenia v Černovej, mi futbal na moje prekvapenie nechýbal. Aj teraz sa stane, že som presýtený a nebaví ma pozrieť si futbal ani v TV. Zaspávať, vstávať a budiť sa v noci kvôli futbalu a výsledok minimálny, vtedy si treba na chvíľu zrelaxovať a nabrať sily do ďalšej práce.

 

Ďakujeme za rozhovor a prajeme do budúcnosti len to najlepšie.