V Hrboltovej – lokalita „Nad Závozy „ objavili pri výstavbe dialnice D1 novú jaskyňu

Pri výstavbe úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová, v Msč Ružomberok -Hrboltoá, v lokalite „ Nad Závozy“ diaľniční pracovníci narazili na novú jaskyňu. Podarilo sa odkryť jej časť, ktorá má dĺžku 31 metrov a výšku 1,5 metra. Podľa hlavného geológa stavby Andreja Žilku je v jaskyni bohatá sintrová výzdoba. Národná diaľničná spoločnosť vo štvrtok na sociálnej sieti informovala, že nález sa zmapuje a následne Žilinský samosprávny kraj vydá rozhodnutie, čo s ním bude.

Na nezvyčajný úkaz narazili pri výkope stavebného zárezu. Žilka to označil za netypické, pretože nález vopred neidentifikovali prieskumy. „Našli sme ho v úplne spodných etážach. Vzhľadom na geologické prostredie, v ktorom sme ho zachytili, je to veľmi neočakávané. V takomto geologickom prostredí sa totiž jaskynné útvary nevyskytujú, alebo len veľmi ojedinele,“ priblížil hlavný geológ stavby.

Ako doplnil, v jaskyni sa nachádza veľmi bohatá sintrová výzdoba, čo je na tzv. „bublinové jaskyne“ dosť netypické. „Z geologického hľadiska ide o krížňanský príkrov. Pri tvorbe alebo presúvaní príkrovov dochádza k rôznym tektonickým poruchám a vytvorí sa dutina,“ vysvetlil vznik bublinovej jaskyne Žilka. Podotkol, že jej výzdobu následne dotvoria pritekajúce podzemné vody. Ak sú silno mineralizované, dokážu vytvoriť sintrovú výzdobu.

 

IMG-20220127-WA0010